
skladniki:
300 g marchwi
1 cebula
2 lyzki stolowe masla
400 ml rosolu /warzywny lub drobiowy/
100 ml soku pomaranczowego /najlepiej swiezo wycisnietego lub z butelki/
1 imbir wielkosci orzecha laskowego
2 lyzki stolowe creme fraiche
sol, pieprz
przygotowanie:
marchew i cebule obrac i pokrajac w drobna kostke. maslo rozpuscic w garnku. do rozgrzanego tluszczu dodac marchew i cebule. dusic przez kilka minut, a nastepnie zalac rosolem. gotowac okolo 15 minut.
zupe zmiksowac lub przetrzec przez sitko. dodac sok pomaranczowy i podgrzac ponownie. imbir obrac i zetrzec bardzo drobno na tarce. starta przyprawe dodac do zupy. popieprzyc, posolic.
rozlac na dwa talerze. udekorowac kleksem creme fraiche i listkiem pietruszki, miety, whatever :)
(2 osoby, oczywiscie ;)
zrodlo: erotic food; lange, furtmayer.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz