niedziela, 22 lutego 2009

zuppa d.amore


skladniki:

300 g marchwi

1 cebula

2 lyzki stolowe masla

400 ml rosolu /warzywny lub drobiowy/

100 ml soku pomaranczowego /najlepiej swiezo wycisnietego lub z butelki/

1 imbir wielkosci orzecha laskowego

2 lyzki stolowe creme fraiche

sol, pieprz

przygotowanie:

marchew i cebule obrac i pokrajac w drobna kostke. maslo rozpuscic w garnku. do rozgrzanego tluszczu dodac marchew i cebule. dusic przez kilka minut, a nastepnie zalac rosolem. gotowac okolo 15 minut.

zupe zmiksowac lub przetrzec przez sitko. dodac sok pomaranczowy i podgrzac ponownie. imbir obrac i zetrzec bardzo drobno na tarce. starta przyprawe dodac do zupy. popieprzyc, posolic.

rozlac na dwa talerze. udekorowac kleksem creme fraiche i listkiem pietruszki, miety, whatever :)

(2 osoby, oczywiscie ;)

zrodlo: erotic food; lange, furtmayer.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz