
skladniki:
400 g roznych rodzajow zielonej salaty /mozna uzyc rzymskiej, lodowej, czerownej etc./
250 g pieczarek
250 g pomidorow
150 g serka owczego /np. fety/
2 lyzki stolowe oliwy
1 - 2 lyzek stolowych suszonych ziol prowansalskich
2 - 3 lyzek stolowych octu /np. z bialego wina/
1 lyzka stolowa soku z cytryny
3 lyzki oleju
sol, pieprz, szczypta cukru
1 bagietka
przyrzadzanie:
liscie salaty oplukac, osuszyc, porwac na drobniejsze kawaleczki. odwirowac lub odstawic do wyschniecia. pieczarki oczyscic, mniejsze przepolowic, wieksze pokroic na cwiartki. pomidory umyc, pokroic na osiem czesci. ser pokroic w kostke /ok 1/2 cm/.
oliwe rozgrzac na patelni. pieczarki, ser oraz ziola podsmazyc.
zmieszac ze soba ocet, pieprz, sol, sok z cytryny, cukier. dolac oleju.
salate wymieszac z sosem, dodac pomidory i mieszanke z patelni. ulozyc na talerzach i podawac z bagietka.
(4 osoby)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz