niedziela, 22 lutego 2009

salatka po prowansalsku

provence

skladniki:

400 g roznych rodzajow zielonej salaty /mozna uzyc rzymskiej, lodowej, czerownej etc./

250 g pieczarek

250 g pomidorow

150 g serka owczego /np. fety/

2 lyzki stolowe oliwy

1 - 2 lyzek stolowych suszonych ziol prowansalskich

2 - 3 lyzek stolowych octu /np. z bialego wina/

1 lyzka stolowa soku z cytryny

3 lyzki oleju

sol, pieprz, szczypta cukru

1 bagietka

przyrzadzanie:

liscie salaty oplukac, osuszyc, porwac na drobniejsze kawaleczki. odwirowac lub odstawic do wyschniecia. pieczarki oczyscic, mniejsze przepolowic, wieksze pokroic na cwiartki. pomidory umyc, pokroic na osiem czesci. ser pokroic w kostke /ok 1/2 cm/.

oliwe rozgrzac na patelni. pieczarki, ser oraz ziola podsmazyc.

zmieszac ze soba ocet, pieprz, sol, sok z cytryny, cukier. dolac oleju.

salate wymieszac z sosem, dodac pomidory i mieszanke z patelni. ulozyc na talerzach i podawac z bagietka.

(4 osoby)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz