skladniki:
1 kura, wazaca okolo 2 kg, /jakosc drobiu decyduje o smaku potrawy/
1 sredniej wielkosci cebula
50 g masla
1 lyzka stolowa maki
150 ml wytrawnego bialego wina
1,5 l slodkiej smietany
sol, pieprz
sposob przyrzadzania:
kure pokrajac /piers, grzbiet, palki, skrzydelka/, wyjmujac uprzednio obojczyk, czyli kosc znajdujaca sie przy szyi, bedaca w ksztalcie litery v :) mieso oplukac i osuszyc.
cebule obrac i pokroic w kostke. na duzej patelni rozgrzac maslo. delikatnie podsmazyc pokrajana uprzednio cebule. do cebuli dodac kawalki kury i obrumienic je na zloty kolor. oproszyc maka, zalac winem. posolic, popieprzyc, dodac smietane.
calosc gotowac bez przykrycia, na malym ogniu, przez jakies 45-60 minut. gdy kura bedzie juz miekka, polozyc ja na polmisku. sos zmiksowac, evtl. doprawic. potrawe mozna serwowac np. z makaronem.
(4-6 osob)
zrodlo: arte.tv
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz