niedziela, 22 lutego 2009

poulet de bresse à la crème

skladniki:

1 kura, wazaca okolo 2 kg, /jakosc drobiu decyduje o smaku potrawy/

1 sredniej wielkosci cebula

50 g masla

1 lyzka stolowa maki

150 ml wytrawnego bialego wina

1,5 l slodkiej smietany

sol, pieprz

sposob przyrzadzania:

kure pokrajac /piers, grzbiet, palki, skrzydelka/, wyjmujac uprzednio obojczyk, czyli kosc znajdujaca sie przy szyi, bedaca w ksztalcie litery v :) mieso oplukac i osuszyc.

cebule obrac i pokroic w kostke. na duzej patelni rozgrzac maslo. delikatnie podsmazyc pokrajana uprzednio cebule. do cebuli dodac kawalki kury i obrumienic je na zloty kolor. oproszyc maka, zalac winem. posolic, popieprzyc, dodac smietane.

calosc gotowac bez przykrycia, na malym ogniu, przez jakies 45-60 minut. gdy kura bedzie juz miekka, polozyc ja na polmisku. sos zmiksowac, evtl. doprawic. potrawe mozna serwowac np. z makaronem.

(4-6 osob)

zrodlo: arte.tv

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz