niedziela, 22 lutego 2009

zakazany owoc

still life, jan davidsz. de heem.

skladniki:

lody waniliowe /bardzo dobrej jakosci/

2 dojrzale kiwi

2 lyzeczki cukru pudru

2 lyzki stolowe soku z cytryny

4 lyzki stolowe prosecco lub wytrawnego szampana

250 g swiezych malin /rownie dobrze moga to byc owoce mrozone, uprzednio rozmrozone/

listki miety do dekoracji

przyrzadzanie:

lody wyjac z zamrazarki, aby zdazyly sie juz lekko rozmrozic. kiwi obrac ze skorki i zmixowac razem z 1 lyzeczka cukru pudru, 1 lyzka soku z cytryny oraz z 2 lyzkami prosecco.

maliny umyc, osuszyc i zmixowac z pozostala czescia skladnikow, czyli 1 lyzeczka cukru pudru, 1 lyzka soku z cytryny oraz z 2 lyzkami stolowymi prosecco.

na dwoch talerzach poukladac kilka kawaleczkow lodow. oba sosy jednoczesnie wlac na talerz, tak, aby spotkaly sie na srodku talerza. calosc udekorowac listkami miety.

co zas uczynic z pozostalym prosecco? chyba nie musze podpowiadac, prawda? ;)

(2 osoby)

zrodlo: erotic food; lange, furtmayer

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz