niedziela, 22 lutego 2009

francuski czar milosny :)


skladniki:

peczek rucoli

250 g pomidorow czeresniowych

4 pieczarki

2 lyzki stolowe pestek pinii

100 g mlodego serka koziego

3 lyzki stolowe balsamico bianco /bialy ocet balsamiczny/, w zastepstwie mozna rowniez uzyc octu z bialego wina z dodatkiem odrobiny cukru

3 lyzki oliwy

1 lyzeczka ostrej musztardy

sol, pieprz

szczypta cukru

przygotowanie:

salate umyc, wysuszyc, odciac grubsze ogonki. liscie pociac na drobniejsze kawalki. pomidory umyc i pokrajac na cwiartki. pieczarki wyczyscic i pokrajac w plasterki.

pestki pinii lekko uprazyc na patelni, bez dodatku tluszczu.

ser pokrajac w plasterki i poukladac obok siebie na folii. podgrzac w piekarniku /150°C, 5 minut/, uwazac, aby sie nie rozplynal.

ocet, musztarde, oliwe, sol, pieprz i szczypte cukru wymieszac, tworzac sos vinaigrette. rucole wymieszac z sosem i podzielic na dwa talerze. salate udekorowac pomidorami, pieczarkami i serem. calosc posypac pestkami pinii.

/2 osoby/

zrodlo: erotic food; lange, furtmayer

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz