
skladniki:
peczek rucoli
250 g pomidorow czeresniowych
4 pieczarki
2 lyzki stolowe pestek pinii
100 g mlodego serka koziego
3 lyzki stolowe balsamico bianco /bialy ocet balsamiczny/, w zastepstwie mozna rowniez uzyc octu z bialego wina z dodatkiem odrobiny cukru
3 lyzki oliwy
1 lyzeczka ostrej musztardy
sol, pieprz
szczypta cukru
przygotowanie:
salate umyc, wysuszyc, odciac grubsze ogonki. liscie pociac na drobniejsze kawalki. pomidory umyc i pokrajac na cwiartki. pieczarki wyczyscic i pokrajac w plasterki.
pestki pinii lekko uprazyc na patelni, bez dodatku tluszczu.
ser pokrajac w plasterki i poukladac obok siebie na folii. podgrzac w piekarniku /150°C, 5 minut/, uwazac, aby sie nie rozplynal.
ocet, musztarde, oliwe, sol, pieprz i szczypte cukru wymieszac, tworzac sos vinaigrette. rucole wymieszac z sosem i podzielic na dwa talerze. salate udekorowac pomidorami, pieczarkami i serem. calosc posypac pestkami pinii.
/2 osoby/
zrodlo: erotic food; lange, furtmayer
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz