
skladniki:
1 peczek koperku
300 g twarozku grani lub farmerskiego
3 lyzki stolowe kremowki
150 g wedzonego lososia w plasterkach
10 mini croissant lub 5 normalnych croissant
sok z cytryny
sol, pieprz
przyrzadzanie:
koperek oplukac, osuszyc, oderwac pare ladniejszych galazek /do pozniejszej dekoracji/, reszte drobno pokroic, oddzielajac uprzednio grubsze lodygi. twarozek wymieszac z posiekanym koperkiem i smietana, doprawic sola, pieprzem oraz sokiem z cytryny. lososia pokroic w kostke, odkladajac jednakze 2 plasterki lososia na pozniej. pokrojonego lososia wymieszac z powstalym kremem. odstawic do schlodzenia.
croissant przekroic. pozostale 2 plasterki lososia pokroic w podluzne paski. croissant posmarowac kremem, oblozyc paskami lososia i udekorowac koperkiem.
alternatywnie: krem brzoskwiniowy z domieszka curry: 2 polowki brzoskwini /z puszki/ pokroic w kostke. wymieszac razem z 200 g serka grani lub farmerskiego, 100 g jogurtu smietankowego, 1 - 2 lyzeczkami curry. doprawic do smaku sola, pieprzem, chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz