niedziela, 22 lutego 2009

mousse au chocolat


skladniki:

250 g slodkiej smietany

100 g bialej czekolady

100 ml soku pomaranczowego

1 swieze bialko, ubite na sztywna pianke

500 g roznych owocow: jezyn, malin, jagod etc. ;)

przygotowanie:

smietane podgrzac, garnuszek zdjac z ognia. dodac biala czekolade i zaczekac az sie rozpusci. ostudzic i odstawic pod przykryciem na conajmniej 5 godzin.

dobrze schlodzona mase ubijac trzepaczaka tak dlugo, az wytworzy sie gladka i puszysta konsystencja. do ubitej na sztywno masy dodac soku pomaranczowego. calosc ostroznie zmieszac z ubita pianka z bialka.

deserowe naczynie (najlepiej szklanke) napelnic na przemian mousse i owocami. odstawic w chlodne miejsce do momentu podania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz