niedziela, 22 lutego 2009

pieczen wieprzowa po toskansku


skladniki:

1, 2 kg wieprzowiny na pieczen, bez kosci (zwinietej w rolade)

4 galazki swiezego rozmarynu

4 zabki czosnku

1/2 cytryny

2 lyzki stolowe oliwy

150 - 200 ml wytrawnego bialego wina

lyzeczka ziaren wloskiego kopru

szczypta startej galki muszkatolowej

pieprz, sol

& mocna bawelniana nic

przygotowanie:

rozmaryn obmyc, polowe listkow oberwac i bardzo drobno posiekac. cytryne umyc, skorke otrzec. czosnek obrac i bardzo drobno posiekac. wszystko to wymieszac z lyzeczka pieprzu (najlepiej grubo zmielonego), galka muszkatalowa, koprem i sola.

mieso naciac w wielu miejscach na glebokosc 2 cm, w miejsca naciecia wlozyc mieszanke przypraw. mieso posypac sola i zmielonym pieprzem.

piekarnik nagrzac do temperatury 180° C. pozostale galazki rozmarynu zlamac, wlozyc pod nic owijajaca pieczen. mieso natrzec oliwa, ulozyc w zaroodpornej formie.

mieso piec okolo 2h w goracym piekarniku, co jakis czas je obracajac. po uplywie pierwszych 45 minut polac 50 ml wina, pozostale wino dolewac od czasu do czasu podczas dalszego pieczenia.

upieczone mieso pozostawic na 10 minut w piekarniku. nastepnie pokroic w plastry i podawac najlepiej ze smazonymi ziemniakami i salata.

/6 osob/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz