niedziela, 22 lutego 2009

truskawkowe tiramisu

basket of wild strawberries, jean baptiste simeon chardin, 1760/1761.

skladniki:

syrop:

100 g cukru

200ml wody

2 cytryny

krem:

500g truskawek

300g mascarpone

200 g bialej czekolady

100 ml smietany /najlepiej kremowki/

pozostale skladniki:

40 sztuk paleczek biszkoptowych

300 g truskawek

nieslodzone kakao

przygotowanie:

w malym garnku wymieszac cukier z woda. mieszajac zagotowac, aby cukier mogl sie rozpuscic. dodac starta skorke z cytryny oraz jej sok.

truskawki do kremu oczyscic, pokroic & zmiksowac. powstala mase wymieszac z mascarpone. dodac rozpuszczona nad goraca para biala czekolade. aby masa nie byla zbyt gesta dolac smietany.

biszkoptowe paleczki krotko zamoczyc w syropie. ulozyc je w formie bedacej mniej wiecej o rozmiarach 20 x 30 cm. na paleczki polozyc warstwe kremu i reszte pokrojonych truskawek. nastepnie polozyc kolejna warstwe paleczek, kremu... ukladac warstwami na przemian. ostatnia warstwa powinna byc kremowa, aby mozna bylo posypac ja kakao.

calosc przykryc folia i wstawic do lodowki na conajmniej 4-5 godzin, najlepiej jednak na cala noc, o ile tyle wytrzymamy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz