
skladniki:
syrop:
100 g cukru
200ml wody
2 cytryny
krem:
500g truskawek
300g mascarpone
200 g bialej czekolady
100 ml smietany /najlepiej kremowki/
pozostale skladniki:
40 sztuk paleczek biszkoptowych
300 g truskawek
nieslodzone kakao
przygotowanie:
w malym garnku wymieszac cukier z woda. mieszajac zagotowac, aby cukier mogl sie rozpuscic. dodac starta skorke z cytryny oraz jej sok.
truskawki do kremu oczyscic, pokroic & zmiksowac. powstala mase wymieszac z mascarpone. dodac rozpuszczona nad goraca para biala czekolade. aby masa nie byla zbyt gesta dolac smietany.
biszkoptowe paleczki krotko zamoczyc w syropie. ulozyc je w formie bedacej mniej wiecej o rozmiarach 20 x 30 cm. na paleczki polozyc warstwe kremu i reszte pokrojonych truskawek. nastepnie polozyc kolejna warstwe paleczek, kremu... ukladac warstwami na przemian. ostatnia warstwa powinna byc kremowa, aby mozna bylo posypac ja kakao.
calosc przykryc folia i wstawic do lodowki na conajmniej 4-5 godzin, najlepiej jednak na cala noc, o ile tyle wytrzymamy ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz