niedziela, 22 lutego 2009

gnocchi


skladniki:

1kg maczastych ziemniakow

1 jajko

250 g maki

1 peczek lisci szalwii

80 g masla

50 g parmezanu ( w calosci)

sol

pieprz

przyrzadzanie:

ziemniaki dokladnie wyszorowac. ugotowac w lupinkach w garnku z niewielka iloscia wody pod przykryciem przez okolo 30 minut. nastepnie ziemniaki odcedzic, a po lekkim ostygnieciu obrac. obrane ziemniaki przecisnac przez praske lub sito. odstawic do ostygniecia, po czym dodac jajko oraz make.

calosc dobrze wymieszac, przelozyc na stolnice i wyrobic zen ciasto. uformowac waleczki grubosci palca. waleczki pokrajac na drobne kawalki, wielkosci mniej wiecej orzecha laskowego. kazdy kawalek przycisnac obustronnie delikatnie widelcem, tak, aby powstala forma muszelki. w ten sposob wyrobione gnocchi pozostawic na kwadrans do obeschniecia.

gnocchi wrzucic do wrzacej, osolonej wody. gotowac przez 5 minut. po ugotowaniu wyjac cedzakowa lyzka.

w miedzyczasie liscie szalwii umyc i osuszyc. na wiekszej patelni rozpuscic maslo. nastepnie dodac liscie szalwii, bardzo krotko je podsmazajac. do masla szalwiowego na patelni dodac gnocchi. calosc przyprawic do smaku i posypac swiezo startym parmezanem.

podawac z bialym, lekkim, wytrawnym winem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz