
skladniki:
1kg maczastych ziemniakow
1 jajko
250 g maki
1 peczek lisci szalwii
80 g masla
50 g parmezanu ( w calosci)
sol
pieprz
przyrzadzanie:
ziemniaki dokladnie wyszorowac. ugotowac w lupinkach w garnku z niewielka iloscia wody pod przykryciem przez okolo 30 minut. nastepnie ziemniaki odcedzic, a po lekkim ostygnieciu obrac. obrane ziemniaki przecisnac przez praske lub sito. odstawic do ostygniecia, po czym dodac jajko oraz make.
calosc dobrze wymieszac, przelozyc na stolnice i wyrobic zen ciasto. uformowac waleczki grubosci palca. waleczki pokrajac na drobne kawalki, wielkosci mniej wiecej orzecha laskowego. kazdy kawalek przycisnac obustronnie delikatnie widelcem, tak, aby powstala forma muszelki. w ten sposob wyrobione gnocchi pozostawic na kwadrans do obeschniecia.
gnocchi wrzucic do wrzacej, osolonej wody. gotowac przez 5 minut. po ugotowaniu wyjac cedzakowa lyzka.
w miedzyczasie liscie szalwii umyc i osuszyc. na wiekszej patelni rozpuscic maslo. nastepnie dodac liscie szalwii, bardzo krotko je podsmazajac. do masla szalwiowego na patelni dodac gnocchi. calosc przyprawic do smaku i posypac swiezo startym parmezanem.
podawac z bialym, lekkim, wytrawnym winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz