niedziela, 22 lutego 2009

tort jogurtowo-wisniowy


cherry redy, lorie miles.


skladniki:

100 g herbatnikow

75 g chipsow bananowych

125 g masla

10 listkow zelatyny

1 laska wanilii

600 g jogurtu smietankowego

sok i skorka z polowy cytryny /najlepiej niepryskanej/

100 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

2 sloiki kompotu z wisni /po odsaczeniu waga wisni kazdego sloika powinna wynosic 175 g/

200 g kremowki

platki lub wiorki czekoladowe do posypania.

przygotowanie:

herbatniki wraz z chipsami pokruszyc na bardzo drobne kawaleczki. maslo rozpuscic i dodac do wymieszanych kawaleczkow. caloscia wylozyc spod okraglej formy do pieczenia, mocno przyciskajac. wstawic do lodowki.

7 listkow zelatyny zamoczyc w letniej wodzie. rozciac laske wanilli i wydobyc z niej zawartosc. jogurt, sok z cytryny, starta skorke, cukier, cukier waniliowy i zawartosc laski waniliowej wspolnie ze soba wymieszac. wisnie wylac na sitko i pozostawic do ociekniecia. uzyskany w ten sposob sok odstawic na pozniej.

rozmoczona zelatyne rozpuscic na malym ogniu. dodac 2 - 3 lyzki stolowe jogurtu, wymieszac. nastepnie wlac cala mase do reszty jogurtu. odstawic do ostudzenia. w tym czasie ubic smietane. podczas, gdy masa zaczyna tezec dodac wisnie oraz ubita smietane.

wyjac forme z lodowki, a nastepnie wlozyc do niej mase. ponownie wstawic do lodowki na 2h.

pozostala zelatyne wlozyc na 10 minut do 200 ml odsaczonego soku z wisni. sok podgrzac do momentu, gdy zelatyna ulegnie calkowitemu rozpuszczeniu sie. lekko schlodzonym sokiem z zelatyna polac tort i ponownie wstawic na jakis czas do lodowki.

przed podaniem zdjac pierscien od formy. brzeg tortu udekorowac platkami czekoladowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz