
skladniki:
3 pomidory
1 cebula
1 zabek czosnku
odrobina tluszczu /najlepiej z kaczki/
2 jajka
sol, pieprz
przygotowanie:
pomidory odparzyc, obrac ze skorki, przepolowic i wypestkowac. miazsz pokroic duzym nozem na deseczce na wieksze kawalki. cebule wraz z czosnkiem obrac i drobno posiekac.
cebule zeszklic powoli na tluszczu. dodac czosnek i pomidory. doprawic pieprzem i sola. calosc dusic pod przykryciem okolo 20 minut na slabym ogniu. od czasu do czasu przemieszac. po uplywie podanego czasu zdjac garnek z palnika.
piekarnik nastawic na 120° C, gazowy na 1. otowy sos wlac do malej patelni i rozbic na to jajka. lekko posolic i popieprzyc. calosc krociotko podsmazyc. nastepnie wstawic do piekarnika na kilka minut, uwazajac, aby jajka nie przypalily sie.
/1 osoba/
autor: jean-pierre xiradakis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz