poniedziałek, 23 lutego 2009

penne al gorgonzola

roma, federico fellini.

skladniki:

sol
450 g penne
180g sera gorgonzola
60g masla
1/4l smietany
starta skorka z cytryny
szczypta swiezo utartej galki muszkatalowej
swiezo zmielony pieprz

ser gorgonzola musi byc swiezy i nie moze byc zbyt ostry w smaku. dlatego lepiej wybrac gorgonzola dolce anizeli gorgonzola piccante. stopien dojrzalosci sera latwo rozpoznac po intensywnosci jego zylek.
sos z gorgonzoli doskonale nadaje sie do grubszych rodzajow makaronu (jak np. penne) oraz do wszytskich rodzajow makaronu, ktore maja w swoim skladzie jajka.

przyrzadzanie:

w duzym garnku zagotowac wystarczajaca ilosc wody. dodac sol i wsypac makaron. gotowac az beda al dente.
w miedzyczasie w drugim garnku podgrzac gorgonzole dodajac maslo, smietane, skorke od cytryny, galke muszkatalowa oraz sol. calosc gotowac przez jakies 5 minut bez przerwy mieszajac.
makaron odcedzic, wlozyc do lekko podgrzanej miski i wymieszac wraz sosem z gorgonzoli. posypac swiezo zmielonym pieprzem i od razu podawac.

zrodlo: lorenza de medici: pasta, 1996.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz