niedziela, 22 lutego 2009

salad caprese, soulayrol/chauvin.

skladniki:

500 g pomidorow

2 opakowania mozarelli

2 lyzki stolowe aceto balsamico /wg upodobania oczywiscie, wersja oryginalna obywa sie doskonale bez niego/

4 lyzki stolowe oliwy /extra vergine/

swieza bazylia, jednak rownie dobrze mozna uzyc suszonej (btw. najlepiej smakuje zerwana ukradkiem z sasiedniego balkonu/ogrodka ;)

sol, pieprz

przyrzadzanie:

pomidory umyc, pokroic w plasterki. mozarelle odcedzic i rowniez pokroic w plasterki. pomidory ukladac na talerzu na przemian z mozarella.

ocet wymieszac z pieprzem i sola, nastepnie dodac oliwy.

powstalym sosem pokropic soczyscie pomidory z mozarella. udekorowac liscmi bazylii.

podawac z bagietka.

w zaleznosci od upodoban salatke mozna rowniez posypac cebula.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz