
skladniki:
500 g pomidorow
2 opakowania mozarelli
2 lyzki stolowe aceto balsamico /wg upodobania oczywiscie, wersja oryginalna obywa sie doskonale bez niego/
4 lyzki stolowe oliwy /extra vergine/
swieza bazylia, jednak rownie dobrze mozna uzyc suszonej (btw. najlepiej smakuje zerwana ukradkiem z sasiedniego balkonu/ogrodka ;)
sol, pieprz
przyrzadzanie:
pomidory umyc, pokroic w plasterki. mozarelle odcedzic i rowniez pokroic w plasterki. pomidory ukladac na talerzu na przemian z mozarella.
ocet wymieszac z pieprzem i sola, nastepnie dodac oliwy.
powstalym sosem pokropic soczyscie pomidory z mozarella. udekorowac liscmi bazylii.
podawac z bagietka.
w zaleznosci od upodoban salatke mozna rowniez posypac cebula.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz