
skladniki:
sos bolonski
100 g boczku
1 duza cebula
1 duza marchew
100 g masla
300 g mielonego miesa z wolowiny
1 czubata lyzka stolowa koncentratu pomidorowego
kawaleczek niepryskanej skorki z cytryny
1/8 l bialego wina
okolo 1/2 l bulionu
szczypta galki muszkatalowej
2 lyzki stolowe smietany
sol, pieprz
sos beszamelowy
4 lyzki stolowe masla
3 lyzki stolowe maki
1/2 l mleka
sol, bialy pieprz
poza tym
500 g platkow makaronu lasagne
sol
100 g tartego parmezanu /swiezego oczywiscie/
5 lyzek stolowych masla
przyrzadzanie:
cebule, marchew i seler oczyscic, obrac i pokroic w drobna kostke.
maslo rozgrzac na patelni, dodac boczek i pokrajane warzywa. lekko poddusic. dodac mieso mielone, calosc podsmazyc. na zakonczenie doprawic koncentratem i skorka z cytryny.
nastepnie dolac wino, calosc lekko zagotowac. podlac bulionem, zostawiajac jego nieznaczna czesc na pozniej. przyprawic sola, pieprzem i galka muszkatalowa. potrawe dusic pod przykryciem na malym ogniu przez okolo 1 h - 1,5 h. od czasu do czasu przemieszac, ewentualnie podlac pozostalym bulionem.
w miedzyczasie przygotowac sos beszamelowy. rozpuscic maslo w garnku, na bardzo malym ogniu. dosypac maki, mieszajac podsmazyc. w momencie, gdy maslo i maka sie wymieszaja i zaczynaja lekko sie pienic nalezy zdjac garnek z ognia. stopniowo dolewac mleka, bez przerwy mieszajac.
powstaly sos energicznie zamieszac i gotowac pod przykryciem na malym ogniu przez okolo 10 minut.
platki lasagne gotowac okolo 7 minut w slonej wodzie. nastepnie odcedzic, odstawic na chwile do obeschniecia. rozlozyc na reczniku kuchennym do czasu ich ponownego uzycia.
duza prostokatna forme do zapiekania /30-40 cm/ wysmarowac tluszczem. piekarnik nastawic na temperature 200°C.
sos beszamelowy doprawic sola oraz pieprzem. odstawic.
sos bolonski zagotowac po raz ostatni na chwile przed zdjeciem go z ognia. wyjac z niego skorke z cytryny. na zakonczenie dolac smietany i w zaleznosci od upodobania doprawic ponownie.
posmarowana maslem forme wylozyc jedna warstwa platkow lasagne. na nie polozyc warstwe sosu bolonskiego oraz beszamelowego. posypac parmezanem. nastepnie ponownie ulozyc platki lasagne, warstwy sosu etc. w ten sposob ukladac warstwy, uwazajac, aby ostatnia warstwa skladala sie z sosu beszamelowego i parmezanu.
calosc ukoronowac platkami z 3 lyzek stolowych masla. wstawic do piekarnika. piec przez okolo 20-25 minut.
(4 osoby)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz