niedziela, 22 lutego 2009

lasagne al forno

pates, studio nouvelles image.

skladniki:

sos bolonski

100 g boczku

1 duza cebula

1 duza marchew

1 seler korzeniowy

100 g masla

300 g mielonego miesa z wolowiny

1 czubata lyzka stolowa koncentratu pomidorowego

kawaleczek niepryskanej skorki z cytryny

1/8 l bialego wina

okolo 1/2 l bulionu

szczypta galki muszkatalowej

2 lyzki stolowe smietany

sol, pieprz

sos beszamelowy

4 lyzki stolowe masla

3 lyzki stolowe maki

1/2 l mleka

sol, bialy pieprz

poza tym

500 g platkow makaronu lasagne

sol

100 g tartego parmezanu /swiezego oczywiscie/

5 lyzek stolowych masla

przyrzadzanie:

cebule, marchew i seler oczyscic, obrac i pokroic w drobna kostke.

maslo rozgrzac na patelni, dodac boczek i pokrajane warzywa. lekko poddusic. dodac mieso mielone, calosc podsmazyc. na zakonczenie doprawic koncentratem i skorka z cytryny.

nastepnie dolac wino, calosc lekko zagotowac. podlac bulionem, zostawiajac jego nieznaczna czesc na pozniej. przyprawic sola, pieprzem i galka muszkatalowa. potrawe dusic pod przykryciem na malym ogniu przez okolo 1 h - 1,5 h. od czasu do czasu przemieszac, ewentualnie podlac pozostalym bulionem.

w miedzyczasie przygotowac sos beszamelowy. rozpuscic maslo w garnku, na bardzo malym ogniu. dosypac maki, mieszajac podsmazyc. w momencie, gdy maslo i maka sie wymieszaja i zaczynaja lekko sie pienic nalezy zdjac garnek z ognia. stopniowo dolewac mleka, bez przerwy mieszajac.

powstaly sos energicznie zamieszac i gotowac pod przykryciem na malym ogniu przez okolo 10 minut.

platki lasagne gotowac okolo 7 minut w slonej wodzie. nastepnie odcedzic, odstawic na chwile do obeschniecia. rozlozyc na reczniku kuchennym do czasu ich ponownego uzycia.

duza prostokatna forme do zapiekania /30-40 cm/ wysmarowac tluszczem. piekarnik nastawic na temperature 200°C.

sos beszamelowy doprawic sola oraz pieprzem. odstawic.

sos bolonski zagotowac po raz ostatni na chwile przed zdjeciem go z ognia. wyjac z niego skorke z cytryny. na zakonczenie dolac smietany i w zaleznosci od upodobania doprawic ponownie.

posmarowana maslem forme wylozyc jedna warstwa platkow lasagne. na nie polozyc warstwe sosu bolonskiego oraz beszamelowego. posypac parmezanem. nastepnie ponownie ulozyc platki lasagne, warstwy sosu etc. w ten sposob ukladac warstwy, uwazajac, aby ostatnia warstwa skladala sie z sosu beszamelowego i parmezanu.

calosc ukoronowac platkami z 3 lyzek stolowych masla. wstawic do piekarnika. piec przez okolo 20-25 minut.

(4 osoby)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz