
skladniki:
mieso:
4 piersi z kurczaka
1/2 lyzeczki soli
swiezo mielony, czarny pieprz
2 lyzki stolowe masla lub oleju
mole poblano, czyli pikantny, meksykanski sos czekoladowy:
6-7 suszonych papryczek chili /najlepiej roznych rodzajow: ancho, astilla, guajillo/
1 cebula, pokrojona na drobne kawaleczki
4 zabki czosnku, z grubsza pokrojone
szczypta zmielonych gozdzikow, kolendry oraz nasion anyzu
1 lyzeczka cynamonu
250 g dojrzalych pomidorow, obranych i pokrojonych na wieksze kawalki
100 ml rosolu drobiowego
50 g rodzynek
50 g prazonych orzeszkow ziemnych
70 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na wieksze kawalki
sol
2 lyzki stolowe prazonych nasion sezamu
przyrzadzanie:
papryczki chili naciac wzdluz, wypestkowac, odciac lodyzke. polamac na drobne kawalki, krotko podgrzac /w piekarniku lub na patelni/. wlozyc do goracej wody na 10 minut.
piekarnik nastawic na 80° C, wstawic 4 talerze i polmisek, aby sie nagrzaly.
piersi z kurczaka posolic, popieprzyc, podsmazyc na goracym masle obustronnie przez okolo 5 minut. ulozyc na cieplym polmisku i wstawic do piekarnika na okolo 25 minut. piersi z kurczaka moga byc w piekarniku przez okolo20 minut, w temperaturze okolo 60 ° C.
uprzednio zamoczone papryczki chili dobrze odcedzic. pokroic na wieksze kawalki. podsmazyc wraz cebula, czosnkiem i pozostala czescia przypraw na patelni. /w tym celu uzyc mozna tego samego tluszczu, na ktorym uprzednio zostalo usmazone mieso/. do zawartosci patelni dodac pomidory, rosol, rodzynki, orzeszki oraz czekolade. calosc gotowac na delikatnym ogniu przez okolo 10 minut.
sos zmiksowac i evtl. doprawic.
mieso wyjac z piekarnika, polac sosem, posypac ziarnem sezamu.
podawac z bagietka lub pszennym tortilla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz