niedziela, 22 lutego 2009

mole poblano

stephan sachs

skladniki:

mieso:

4 piersi z kurczaka

1/2 lyzeczki soli

swiezo mielony, czarny pieprz

2 lyzki stolowe masla lub oleju

mole poblano, czyli pikantny, meksykanski sos czekoladowy:

6-7 suszonych papryczek chili /najlepiej roznych rodzajow: ancho, astilla, guajillo/

1 cebula, pokrojona na drobne kawaleczki

4 zabki czosnku, z grubsza pokrojone

szczypta zmielonych gozdzikow, kolendry oraz nasion anyzu

1 lyzeczka cynamonu

250 g dojrzalych pomidorow, obranych i pokrojonych na wieksze kawalki

100 ml rosolu drobiowego

50 g rodzynek

50 g prazonych orzeszkow ziemnych

70 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na wieksze kawalki

sol

2 lyzki stolowe prazonych nasion sezamu

przyrzadzanie:

papryczki chili naciac wzdluz, wypestkowac, odciac lodyzke. polamac na drobne kawalki, krotko podgrzac /w piekarniku lub na patelni/. wlozyc do goracej wody na 10 minut.

piekarnik nastawic na 80° C, wstawic 4 talerze i polmisek, aby sie nagrzaly.

piersi z kurczaka posolic, popieprzyc, podsmazyc na goracym masle obustronnie przez okolo 5 minut. ulozyc na cieplym polmisku i wstawic do piekarnika na okolo 25 minut. piersi z kurczaka moga byc w piekarniku przez okolo20 minut, w temperaturze okolo 60 ° C.

uprzednio zamoczone papryczki chili dobrze odcedzic. pokroic na wieksze kawalki. podsmazyc wraz cebula, czosnkiem i pozostala czescia przypraw na patelni. /w tym celu uzyc mozna tego samego tluszczu, na ktorym uprzednio zostalo usmazone mieso/. do zawartosci patelni dodac pomidory, rosol, rodzynki, orzeszki oraz czekolade. calosc gotowac na delikatnym ogniu przez okolo 10 minut.

sos zmiksowac i evtl. doprawic.

mieso wyjac z piekarnika, polac sosem, posypac ziarnem sezamu.

podawac z bagietka lub pszennym tortilla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz