niedziela, 22 lutego 2009

zupa pomidorowa z krewetkami

frühstück mit nautiluspokal und krebsen, william van aelst, ok 1661.

skladniki:

150 g bialego pieczywa

1 cebula

2 zabki czosnku

800 g pomidorow

200 g krewetek

500 ml bulionu

1 lyzka stolowa koncentratu pomidorowego

2 lyzki stolowe oliwy

1 lyzka stolowa soku z cytryny

1 suszona papryczka chili

posiekana nac z pietruszki /peczek/

sol, pieprz

przyrzadzanie:

chleb obrac ze skorki, nastepnie pokroic w kostke i zamoczyc w letniej wodzie.

pomidory odparzyc, obrac ze skorki, pokroic w cwiartki i zmiksowac.

cebule oraz czosnek obrac i drobno pokroic.

w glebszym garnku rozgrzac oliwe, podsmazyc na niej cebule, czosnek oraz papryczke. do podsmazonych warzyw dodac zmiksowane pomidory, wycisniete pieczywo, bulion oraz koncentrat pomidorowy. doprawic pieprzem i sola.

krewetki wraz z dodatkiem polowy ilosci pietruszki smazyc na rozgrzanej oliwie przez okolo 2-3 minuty.

zupe doprawic sokiem z cytryny i podawac, dekorujac ja krewetkami oraz pozostala iloscia pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz