skladniki:
150 g bialego pieczywa
1 cebula
2 zabki czosnku
800 g pomidorow
200 g krewetek
500 ml bulionu
1 lyzka stolowa koncentratu pomidorowego
2 lyzki stolowe oliwy
1 lyzka stolowa soku z cytryny
1 suszona papryczka chili
posiekana nac z pietruszki /peczek/
sol, pieprz
przyrzadzanie:
chleb obrac ze skorki, nastepnie pokroic w kostke i zamoczyc w letniej wodzie.
pomidory odparzyc, obrac ze skorki, pokroic w cwiartki i zmiksowac.
cebule oraz czosnek obrac i drobno pokroic.
w glebszym garnku rozgrzac oliwe, podsmazyc na niej cebule, czosnek oraz papryczke. do podsmazonych warzyw dodac zmiksowane pomidory, wycisniete pieczywo, bulion oraz koncentrat pomidorowy. doprawic pieprzem i sola.
krewetki wraz z dodatkiem polowy ilosci pietruszki smazyc na rozgrzanej oliwie przez okolo 2-3 minuty.
zupe doprawic sokiem z cytryny i podawac, dekorujac ja krewetkami oraz pozostala iloscia pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz