
skladniki:
4 gesie udka
7 lyzek stolowych masla
2 cebule
2 marchwie
2 lyzeczki majeranku
2 listki laurowe
400 ml wywaru z bulionu drobiowego
1 kapusta czerwona
60 g cukru
6 lyzek stolowych octu balsamicznego
1 lyzeczka imbiru, drobno posiekanego
150 ml wytrawnego wina czerwonego
sol, pieprz (najlepiej swiezo zmielone;)
przyrzadzanie:
udka natrzec sola i pieprzem, obrumienic na masle /1 lyzka/ na zloty kolor.
cebule oraz marchew obrac, pokroic w kostke, podsmazyc na tluszczu, na ktorym przed chwila podsmazalismy mieso. dodac udka, posypac majerankiem i doprawic listkami laurowymi. calosc podlac bulionem. wstawic do piekarnika w naczyniu do zapiekania i piec w temperaturze 180°C przez okolo 90 - 110 minut polewajac bulionem od czasu do czasu.
kapuste oczyscic i poszatkowac, glaby wykroic.
cukier skarmelizowac w garnku, dodac 4 lyzki octu balsamicznego, z lekka odparowac. dodac 3 lyzki stolowe masla, imbir i czerwona kapuste, gotowac na lekkim ogniu przez okolo 10 minut. nastepnie podlac czerwonym winem, posolic i gotowac na malym ogniu przez kolejne 40 minut pod przykryciem.
kapuste przecedzic. pozyskany sos zagotowac, dodac reszte masla i trzepaczka wymieszac. sos zagotowac ponownie, przyprawic reszta octu balsamicznego. do sosu dodac kapuste, przemieszac.
udka wyjac z piekarnika, owinac folia,aby nie ostygly. w miedzyczasie przecedzic tluszcz uzyskany podczas pieczenia, zagotowac tak aby zostala mniej wiecej polowa, przyprawic sola i pieprzem.
udka udekorowac na talerzu polac sosem, podawc z kapusta i knedlami/pyzami.
/4 osoby/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz