niedziela, 22 lutego 2009

cantuccini

cantuccini

skladniki:

3 jajka

175 g cukru

450 g maki

1 lyzeczka proszku do pieczenia

250 g migdalow (w calosci, obranych)

starta skorka i sok z polowki niepryskanej pomaranczy

tluszcz do wysmarowania formy

maka do wysypania stolnicy

przyrzadzanie:

piekarnik nangrzac do 175° C. forme nasmarowac tluszczem.

jajka z cukrem wymieszac w duzej misce tak dlugo, az cukier rozpusci sie calkowicie. dodac utarta skorke oraz sok z pomaranczy.

do drugiej miski przesiac make i proszek do pieczenia, wymieszac.

zawartosc obu misek wymieszac ze soba, calosc zagniesc, dosypujac w razie potrzeby troche maki. do zagniecionego ciasta dodac migdaly.

na posypanej maka stolnicy uformowac 3 lub 4 waleczki, o srednicy okolo 5 cm. waleczki polozyc na blasze i piec w piekarniku przez okolo 35 miniut.

po uplywie zalecanego czasu wyjac ciasto z piekarnika i odstawic na troche. nastepnie, wciaz jeszcze cieple ciasto pokroic na kawaleczki o szerokosci mniej wiecej 1 cm. pokrojone kawalki ponownie ulozyc na blasze i piec przez okolo 10 minut.

gotowe juz cantuccini wylozyc do ostygniecia na ruszcie do pieczenia. doskonale nadaja sie do przechowywania w roznych puszkach. :)

cantuccini, bedace toskanska specjalnoscia, podawane sa do wina deserowego, kawy, herbaty, a takze lodow.

p.s. lasuchom posiadajacym delikatne uzebienie, chociaz oczywiscie nie tylko takowym ;) zaleca sie uprzednie umoczenie ciasteczka w kawie, herbacie etc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz