niedziela, 22 lutego 2009

srodziemnomorsko

eggplant, robert mapplethorpe, 1985.

skladniki:

1 kurczak, wazacy okolo 2 kg

150 ml oliwy

1/2 cytryny

kilka galazek swiezego tymianku

450 g malych, najlepiej mlodych ziemniakow, pozostawionych w lupince

1 baklazan, pokrojony w kostke /wielkosci mniej wiecej 2,5 cm/

1 czerwona papryka, pokrojona na cwiartki

1 koper wloski, oczyszczony, pokrojony na cwiartki

8 zabkow czosnku, pozostawionych w lupince

gruboziarnista sol, czarny pieprz, najlepiej oczywiscie swiezo zmielony.

przygotowanie:

piekarnik nagrzac do temperatury 200° C. kurczaka obmyc, osuszyc. natrzec oliwa. posypac pieprzem. polowke cytryny wraz z galazkami tymianku umiescic we wnetrzu kurczaka. ulozyc go w glebokiej formie do pieczenia. wstawic do piekarnika na 30 minut.

po wyjeciu z piekarnika posolic i przewrocic na druga strone. dodac ziemniaki ukladajac je wokol kury. zarowno drob jak i ziemniaki polac powstalym tluszczem. wstawic do piekarnika na kolejne 30 minut.

po uplywie czasu, wyjac i dodac baklazana, papryke, koper wloski. calosc pokropic resztka oliwy, posypac sola i pieprzem. mozna rowniez dodac resztke tymianku, jesli postanowilismy go podzielic. piec kolejne 30 - 50 minut, polewajac wszystko od czasu do czasu powstalym tluszczem.

(4 osoby)

zrodlo: kuchnia srodziemnomorska. wyd. clark, j.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz