
skladniki:
12 sredniej wielkosci kawalkow poledwicy wolowej /mozna rowniez uzyc piersi z kurczaka, indyka czy tez cieleciny/
kilkansacie plastrow szynki parnenskiej
3 zabki czosnku
6 mlodych, posiekanych cebulek /najlepiej szalotek/
2 filizanki sera ricotta lub kazdego innego owczego
2/3 filizanki oplukanych sultanek
8 lyzek stolowych posiekanych listkow ziol: bazylii, pietruszki, oregano
pol lyzki stolowej (lub jesli ktos woli lyzeczki) galki muszkatalowej
sol & pieprz
1 i 1/4 filizanki bialego wytrawnego wina
1 i 1/4 filizanki mocnej kawy
2 lyzki stolowe likieru kawowego
przyrzadzanie:
w miseczce zmieszac roztarte zabki czosnku, posiekana cebule, ser, sultanki oraz ziola. przyprawic sola, pieprzem oraz galka muszkatalowa. mieso rozbic, nastepnie na kawalkach poledwicy rozlozc szynke, na nia nalozyc zawartosc wymieszana w miseczce. mieso zawinac w roladki i spiac wykalaczka tudziez zawinac nicia. roladki ulozyc w zaroodpornym naczyniu, polac winem oraz kawa. wstawic do goracego piekarnika na 20 minut. po wyjeciu polac likierem kawowym i ponownie wstawic na 30 minut do piekarnika. podawac z makaronem lub ryzem ugotowanym z odrobina kurkumy.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz