niedziela, 22 lutego 2009

nadziewane piersi z kurczaka

fork, andre kertesz, 1928.

skladniki:

4 filety z piersi kurczaka

1/2 czerwonej papryki

2 zabki czosnku

60 g mozzarelli

bazylia

sol, pieprz bialy i cayenne

1-2 lyzek stolowych tluszczu

przyrzadzanie:

mieso umyc, oczyscic. w kazdym filecie wyciac mala kieszen.

papryke oczyscic, naciac wzdluz, wypestkowac, drobno pokroic w kostke. bazylie umyc, posiekac i odlozyc na bok. czosnek obrac i przecisnac przez praske. mozarelle odsaczyc i pokroic w drobna kostke.

skladniki do farszu wymieszac ze soba. mocno doprawic pieprzem, sola. kieszenie napelnic farszem, spiac wykalaczkami.

filety mozna dodatkowo natrzec sola i pieprzem z wierzchu.

mieso smazyc na rozgrzanym uprzednio tluszczu przez okolo 6 minut z kazdej strony. posypac posiekana bazylia.

podawac z bagietka i salata zielona.

(4 osoby)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz