niedziela, 22 lutego 2009

chili con carne

skladniki:

500 g miesa mielonego (najlepiej wolowego, ale moze byc rowniez mieszane).

2 suszone papryczki chili

1 kg pomidorow w puszce (obranych ze skorki)

500 g czerwonej fasoli z puszki

1 duza cebula

2 zabki czosnku

1 zielona papryka (niektorzy sa zdania, ze prawdziwe chili con carne przyrzadza sie bez papryki, osobiscie wole z ;)

4 lyzki stolowe oleju

1 lisc laurowy

sol

pieprz (czarny i cayenne)

pol lyzeczki oregano

szczypta kminku

sos tabasco dla poprawienia smaku

przyrzadzanie:

czosnek i cebule drobno pokroic. papryke oczyscic, naciac wzdluz, wypestkowac i pokroic w kostke.

fasole odcedzic i oplukac pod zimna woda.

na duzej patelni podgrzac olej. drobno pokrojona cebule oraz czosnek zeszklic na rozgrzanym oleju. dodac mieso i papryke. calosc smazyc na duzym ogniu, ciagle mieszajac, przez okolo 5 minut.

papryczki chili pokroic na male kawaleczki. papryczki, pomidory, lisc laurowy, kminek oraz oregano dodac do podsmazonego miesa. wszystko to smazyc na malym ogniu przez okolo 15 minut.

dodac fasolke. potrawe dusic dalsze 10 minut na malym ogniu lub troche dluzej, do miekkosci.

doprawic pieprzem, sola, tabasco.

uwaga! ostroznie z dodawaniem ostrych przypraw. przewaznie rozwijaja one swoja moc dopiero po pewnym czasie ;) no chyba, ze ktos woli very hot & spicy ;)

gotowa potrawe nalozyc na talerz, dekorujac kapka kwasnej smietany lub creme fraiche, ktore zazwyczaj neutrealizuja ostrosc przyprawy.

podawac z bagietka lub cieplymi tortilla, zielona salata.

(4 osoby)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz