skladniki:
2 listki zelatyny
500 g smietany
1 laska wanilii
50 g cukru
do syropu karmelowego:
100 g cukru
1/8 l wody
sposob przyrzadzania:
zelatyne zamoczyc w duzej ilosci zimnej wody. smietane wlac do garnka. laske wanilii przeciac nozem wzdluz i wydrazyc zawartosc. laske wraz z jej zawartoscia dodac do smietany. wsypac cukier.
calosc zagotowac na malym ogniu. gotowac pod przykryciem okolo 15 minut.
garnek zdjac z ognia. laske wanilii wyjac. uprzednio zamoczone liscie zelatyny dobrze wycisnac i dodac do smietany. ciagle mieszajac czekac, az sie rozpuszcza.
gotowa mase wlac w uprzednio schlodzone foremki. przykryc folia i wstawic do lodowki na okolo 3 lub 4 godziny.
syrop karmelowy:
cukier z dodatkiem wody gotowac na malym ogniu, tak dlugo, az powstanie brazowy sos.
panna cotta jest takze wysmienita, gdy podaje sie ja z owocami oraz syropem owocowym.
(4 osoby)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz