niedziela, 22 lutego 2009

panna cotta

skladniki:

2 listki zelatyny

500 g smietany

1 laska wanilii

50 g cukru

do syropu karmelowego:

100 g cukru

1/8 l wody

sposob przyrzadzania:

zelatyne zamoczyc w duzej ilosci zimnej wody. smietane wlac do garnka. laske wanilii przeciac nozem wzdluz i wydrazyc zawartosc. laske wraz z jej zawartoscia dodac do smietany. wsypac cukier.

calosc zagotowac na malym ogniu. gotowac pod przykryciem okolo 15 minut.

garnek zdjac z ognia. laske wanilii wyjac. uprzednio zamoczone liscie zelatyny dobrze wycisnac i dodac do smietany. ciagle mieszajac czekac, az sie rozpuszcza.

gotowa mase wlac w uprzednio schlodzone foremki. przykryc folia i wstawic do lodowki na okolo 3 lub 4 godziny.

syrop karmelowy:

cukier z dodatkiem wody gotowac na malym ogniu, tak dlugo, az powstanie brazowy sos.

panna cotta jest takze wysmienita, gdy podaje sie ja z owocami oraz syropem owocowym.

(4 osoby)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz