
skladniki:
okolo 1 kg dojrzalych pomidorow
2 czerwone papryki
1 podluzny ogorek
2 zabki czosnku
175 g bialego pieczywa, pokrojonego w kostke
2 lyzki stolowe octu z bialego wina
2 lyzki stolowe koncentratu pomidorowego
5 lyzek stolowych oliwy
sol i pieprz
dodatki
1 kawalek bialego pieczywa, bez skorki
2 lyzki oliwy
6-12 kostek lodu
mozna takze dodac rozne przystawki: pokrojone pomidory, ogorka, cebule, jajka gotowane na twardo, nac pietruszki, estragon.
przygotowanie:
pomidory odparzyc, obrac ze skorki i pokroic w cwiartki. ogorek obrac ze skorki i pokroic na wieksze kawalki. papryke oczyscic, odpestkowac i pokroic w kostke. wszystkie te skladniki wymieszac ze soba i dodac wycisniete zabki czosnku, a takze ocet, oliwe, koncentrat pomidorowy oraz kawalki pieczywa. wszystko to posolic i posypac pieprzem.
calosc zmiksowac. posmakowac i w razie potrzeby /zbyt geste lub ostre/ dolac zimnej wody. zupe odstawic na kilka godzin do schlodzenia.
chleb pokroic w kostke i i podsmazyc na oliwie tak dlugo, az uzyska on zloty odcien. zupe wlac do talerzy lub filizanek, dodajac do kazdej porcji jedna lub dwie kostki lodu. podawac wraz z podsmazonym chlebem i przystawkami.
/6 osob/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz