niedziela, 22 lutego 2009

gazpacho


skladniki:

okolo 1 kg dojrzalych pomidorow

2 czerwone papryki

1 podluzny ogorek

2 zabki czosnku

175 g bialego pieczywa, pokrojonego w kostke

2 lyzki stolowe octu z bialego wina

2 lyzki stolowe koncentratu pomidorowego

5 lyzek stolowych oliwy

sol i pieprz

dodatki

1 kawalek bialego pieczywa, bez skorki

2 lyzki oliwy

6-12 kostek lodu

mozna takze dodac rozne przystawki: pokrojone pomidory, ogorka, cebule, jajka gotowane na twardo, nac pietruszki, estragon.

przygotowanie:

pomidory odparzyc, obrac ze skorki i pokroic w cwiartki. ogorek obrac ze skorki i pokroic na wieksze kawalki. papryke oczyscic, odpestkowac i pokroic w kostke. wszystkie te skladniki wymieszac ze soba i dodac wycisniete zabki czosnku, a takze ocet, oliwe, koncentrat pomidorowy oraz kawalki pieczywa. wszystko to posolic i posypac pieprzem.

calosc zmiksowac. posmakowac i w razie potrzeby /zbyt geste lub ostre/ dolac zimnej wody. zupe odstawic na kilka godzin do schlodzenia.

chleb pokroic w kostke i i podsmazyc na oliwie tak dlugo, az uzyska on zloty odcien. zupe wlac do talerzy lub filizanek, dodajac do kazdej porcji jedna lub dwie kostki lodu. podawac wraz z podsmazonym chlebem i przystawkami.

/6 osob/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz