
1. ziolowa z sokiem pomaranczowym
skladniki:
1/2 filizanki soku z pomaranczy
1/2 peczka natki pietruszki zielonej
1/2 peczka lisci swiezej miety
2 zabki czosnku
1 suszona papryczka chili
1 lyzka stolowa tequili
2 lyzki oleju
1 i 1/2 lyzeczki soli
1/2 grubo zmielonego kminku
1 lyzeczka grubo zmmielonego pieprzu
przyrzadzanie:
ziola oplukac i osuszyc, listki pokroic. czosnek posiekac, papryczke zmiazdzyc w mozdzierzy. wszystkie skladniki wymieszac i przyprawic. marynata doskonale nadaje sie zarowno do miesa wolowego jak i jagnieciny.
2. jogurtowa
skladniki:
250g jogurtu pelnomlecznego
1/2 peczka lisci swiezej miety
skorka z polowki niepryskanej cytryny
1 lyzka stolowa miodu
1/ lyzki mielonego kminku
1/2-1 lyzki soli
1/2 lyzki grubozmielonego bialego pieprzu
przyrzadzanie:
miete oplukac, osuszyc, listki posiekac i wymieszac z jogurtem. dodac starta skorke z cytryny, kminek, pieprz, sol, miod. doskonale nadaje sie np. do jagnieciny czy tez drobiu.
3. estragon-aioli
skladniki:
100g dobrego majonezu
100g creme fraiche
2 zabki czosnku
2 lyzki stolowe soku z cytryny
1 lyzka stolowa cukru
1/2 peczka swiezego estragonu
sol, swiezo zmielony pieprz
przyrzadzanie:
majonez wymieszac z creme fraiche. dodac drobno posiekany czosnek, sok z cytryny oraz cukier. estragon oplukac, osuszyc, listki drobno posiekac i dodac. calosc wymieszac i przyprawic sola i pieprzem. marynata ta doskonale nadaje sie do ryb, warzyw i roznego rodzaju miesa.
4. pikantny ketchup
skladniki:
3 lodygi selera naciowego
2 cebule
1 zabek czosnku
6 lyzek stolowych oliwy
250g ketchupu pomidorowego
2 lyzki stolowe brazowego cukru
2 lyzki stolowe octu jablkowego
3 lyzki stolowe sosu worchester
2 lyzki stolowe musztardy
1 lyzka stolowa soli
2 lyzeczki soku z cytryny
1 lyzeczka grubozmielonego czarnego pieprzu
przyrzadzanie:
seler umyc, pokroic w kostke. cebule i czosnek rowniez drobno pokroic. calosc podsmazyc na goracej oliwie przez okolo 3 minuty. dodac ketchup, cukier, ocet, sos worchester oraz musztarde. zagotowac delikatnie i dusic na malym ogniu przez 15 minut. doprawic sola, pieprzem i sokiem z cytryny. doskonale nadaje sie do wieprzowiny oraz wolowiny.
zrodlo: brigitte, nr 15; 05.07.2006.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz