niedziela, 22 lutego 2009

marynaty

le déjeuner des cantoiers, pierre-auguste renoir, 1881.

1. ziolowa z sokiem pomaranczowym

skladniki:

1/2 filizanki soku z pomaranczy

1/2 peczka natki pietruszki zielonej

1/2 peczka lisci swiezej miety

2 zabki czosnku

1 suszona papryczka chili

1 lyzka stolowa tequili

2 lyzki oleju

1 i 1/2 lyzeczki soli

1/2 grubo zmielonego kminku

1 lyzeczka grubo zmmielonego pieprzu

przyrzadzanie:

ziola oplukac i osuszyc, listki pokroic. czosnek posiekac, papryczke zmiazdzyc w mozdzierzy. wszystkie skladniki wymieszac i przyprawic. marynata doskonale nadaje sie zarowno do miesa wolowego jak i jagnieciny.

2. jogurtowa

skladniki:

250g jogurtu pelnomlecznego

1/2 peczka lisci swiezej miety

skorka z polowki niepryskanej cytryny

1 lyzka stolowa miodu

1/ lyzki mielonego kminku

1/2-1 lyzki soli

1/2 lyzki grubozmielonego bialego pieprzu

przyrzadzanie:

miete oplukac, osuszyc, listki posiekac i wymieszac z jogurtem. dodac starta skorke z cytryny, kminek, pieprz, sol, miod. doskonale nadaje sie np. do jagnieciny czy tez drobiu.

3. estragon-aioli

skladniki:

100g dobrego majonezu

100g creme fraiche

2 zabki czosnku

2 lyzki stolowe soku z cytryny

1 lyzka stolowa cukru

1/2 peczka swiezego estragonu

sol, swiezo zmielony pieprz

przyrzadzanie:

majonez wymieszac z creme fraiche. dodac drobno posiekany czosnek, sok z cytryny oraz cukier. estragon oplukac, osuszyc, listki drobno posiekac i dodac. calosc wymieszac i przyprawic sola i pieprzem. marynata ta doskonale nadaje sie do ryb, warzyw i roznego rodzaju miesa.

4. pikantny ketchup

skladniki:

3 lodygi selera naciowego

2 cebule

1 zabek czosnku

6 lyzek stolowych oliwy

250g ketchupu pomidorowego

2 lyzki stolowe brazowego cukru

2 lyzki stolowe octu jablkowego

3 lyzki stolowe sosu worchester

2 lyzki stolowe musztardy

1 lyzka stolowa soli

2 lyzeczki soku z cytryny

1 lyzeczka grubozmielonego czarnego pieprzu

przyrzadzanie:

seler umyc, pokroic w kostke. cebule i czosnek rowniez drobno pokroic. calosc podsmazyc na goracej oliwie przez okolo 3 minuty. dodac ketchup, cukier, ocet, sos worchester oraz musztarde. zagotowac delikatnie i dusic na malym ogniu przez 15 minut. doprawic sola, pieprzem i sokiem z cytryny. doskonale nadaje sie do wieprzowiny oraz wolowiny.

zrodlo: brigitte, nr 15; 05.07.2006.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz