
skladniki:
2 glowki cykorii
200 g malych krewetek z morza polnocnego, obranych i ugotowanych
odrobina oleju z trufli
2 pomarancze
1 szalotka
2 lyzki stolowe octu szampanskiego
sol, pieprz
3 lyzki stolowe oliwy
3 lyzeczki posiekanego szczypiorku.
przyrzadzanie:
pomarancze obrac dokladnie ze skorki, usuwajac takze co grubsze biale wlokna z powierzchni. nastpenie podzielic na drobne fileciki. obierac nad miseczka, aby podczas obierania i podzialu sok nie ulegl zmarnowaniu sie. cykorie oplukac i wysuszyc, wydzielajac z niej starannie 16 listkow.
szalotke obrac i drobno posiekac. dodac ocet, sok z pomaranczy i szczypte soli. na zakonczenie dolac oliwe a calosc solidnie wymieszac.
serca cykorii posiekac w drobne paski, wymieszac z 2 lyzeczkami szczypiorku, krewetkami oraz sosem. doprawic do smaku pieprzem , evtl. sola.
kazdy poszczegolny listek cykorii udekorowac jedna lyzka stolowa salatki z krewetek. pokropic odrobina oleju z trufli. ubarwic filecikami z pomaranczy i posypac resztka szczypiorku.
listki cykorii doskonale smakuja takze z innymi nadzieniami, np. tunczykiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz