niedziela, 22 lutego 2009

flota cykoryjska

still-life, juan sánchez cotán, ca. 1602.

skladniki:

2 glowki cykorii

200 g malych krewetek z morza polnocnego, obranych i ugotowanych

odrobina oleju z trufli

2 pomarancze

1 szalotka

2 lyzki stolowe octu szampanskiego

sol, pieprz

3 lyzki stolowe oliwy

3 lyzeczki posiekanego szczypiorku.

przyrzadzanie:

pomarancze obrac dokladnie ze skorki, usuwajac takze co grubsze biale wlokna z powierzchni. nastpenie podzielic na drobne fileciki. obierac nad miseczka, aby podczas obierania i podzialu sok nie ulegl zmarnowaniu sie. cykorie oplukac i wysuszyc, wydzielajac z niej starannie 16 listkow.

szalotke obrac i drobno posiekac. dodac ocet, sok z pomaranczy i szczypte soli. na zakonczenie dolac oliwe a calosc solidnie wymieszac.

serca cykorii posiekac w drobne paski, wymieszac z 2 lyzeczkami szczypiorku, krewetkami oraz sosem. doprawic do smaku pieprzem , evtl. sola.

kazdy poszczegolny listek cykorii udekorowac jedna lyzka stolowa salatki z krewetek. pokropic odrobina oleju z trufli. ubarwic filecikami z pomaranczy i posypac resztka szczypiorku.

listki cykorii doskonale smakuja takze z innymi nadzieniami, np. tunczykiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz